Αναρτήθηκε στις 13/04/2022 σε Ζυμαρικά, Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Αρνάκι γιουβέτσι
Αρνάκι γιουβέτσι. Ένα κλασικό, παραδοσιακό πιάτο για το Κυριακάτικο τραπέζι, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Μια απλή και εύκολη συνταγή, η συνταγή της μαμάς μου που μου θυμίζει πάντα τα παιδικά μου χρόνια, για ένα ονειρεμένο πιάτο με τρυφερό αρνάκι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κατσικάκι), με σπυρωτό κριθαράκι σε κόκκινη σάλτσα. Πασπαλίστε το με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί επιλογής σας και απολαύστε το!!!
Υλικά συνταγής
- 1.800 γρ. αρνάκι κομμένο σε μερίδες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 2 μέτρια καρότα, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
- 1 φύλλο δάφνης
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού διαλυμένο σε 700 ml ζεστό νερό
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 1/2 κιλό κριθαράκι μέτριο
- ολόκληρα φύλλα μαϊντανού, για γαρνίρισμα
- τυρί τριμμένο επιλογής σας για πασπάλισμα (παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, ξηρή μυζήθρα)
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνετε ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν κάψει καλά σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού, σταδιακά σε δόσεις, για 3 λ περίπου από τη κάθε πλευρά. Μεταφέρετε τη πρώτη δόση κομματιών σε πιατέλα και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο κρέας. Αν απαιτηθεί προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο (ή και 2-3 κ.σ. βούτυρο, προαιρετικά, για περισσότερη γεύση.
- Όταν αποσύρετε όλα τα κομμάτια, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό ρίχνετε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια και τα τριμμένα καρότα και τα σοτάρετε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσουν και καραμελώσουν. Προσθέτετε το φύλλο δάφνης, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δεντρολίβανο και ανακατεύετε.
- Ξαναβάζετε το σοταρισμένο αρνάκι σας στη κατσαρόλα το αφήνετε 2-3 λ να ζεσταθεί και στη συνέχεια το σβήνετε με το κρασί. Ρίχνετε και το ζωμό, αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε το αρνάκι σας να βράσει για 45 λ ή μέχρι να μαλακώσει.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το πελτέ ντομάτας και αλατοπίπερο και συνεχίζετε το βράσιμο με ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα για άλλα 30 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το αρνάκι σας.
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Μέσα στο φούρνο βάζετε και το πήλινο σκεύος στο οποίο θα ψήσετε το γιουβέτσι σας (γιουβέτσι σημαίνει πήλινο σκεύος) να ζεσταθεί. Όταν θα είναι έτοιμο το αρνάκι σας, βγάζετε το πήλινο σκεύος από το φούρνο και μεταφέρετε εκεί το αρνάκι με τη σάλτσα του (πετάτε το φύλλο δάφνης).
- Για να βράσει το κριθαράκι απαιτείται περίπου 1,5 λίτρο βρασμένο νερό. Ανάλογα με τα υγρά που έχουν μείνει με τη σάλτσα, προσθέστε αρχικά το 1,3 λίτρο βραστό νερό ή περισσότερο ώστε να σκεπάζει το κριθαράκι, προσθέτετε το κριθαράκι και αλατοπίπερο, ανακατεύετε, το ξαναβάζετε στο φούρνο και το ψήνετε για 20-25 λ.
- Στη συνέχεια αν θέλετε αρκετά αλ τέντε το κριθαράκι σας το βγάζετε από το φούρνο διαφορετικά προσθέτετε άλλα 200 ml καυτό νερό (και περισσότερο αν το προτιμάτε αρκετά βρασμένο) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-12 λ επιπλέον. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και το σερβίρετε γαρνιρισμένο με φρέσκα φύλλα μαϊντανού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή με τριμμένο τυρί επιλογής σας.
Σημείωση: Αν θέλετε το κριθαράκι σας καλά βρασμένο και όχι πολύ σπυρωτό και αλ τέντε, προτείνουμε τα πρώτα 25 λ ψησίματος να σκεπάσετε το πήλινο σκεύος σας με το καπάκι του ή αλουμινόχαρτο για να μην αναγκαστείτε να προσθέσετε πολύ ζεστό νερό και χάσει μέρος της γεύσης του.


Photo
13/04/2022
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αρνάκι γιουβέτσι