Αρακάς με ντομάτα

Αρακάς με ντομάτα

Αρακάς. Ένα ωραίο λαχανικό που  μαγειρεμένο σωστά …… μπορεί να απογειώσει τη γεύση σας.Ο αρακάς με ντομάτα είναι μια συνταγή που με τυρί φέτα ή ελιές αν νηστεύετε αποτελεί ένα πλήρες νοστιμότατο γεύμα για όλη την οικογένεια. Μια εύκολη, απλή και γρήγορη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ:theoliveandthesea) για να απολαύσετε το τέλειο, πεντανόστιμο και υγιεινό πιάτο τις μέρες της νηστείας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 700 γρ. αρακά κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο για το τέλος
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες 
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρές ροδέλες ή 8-10 baby καρότα
  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους ή κυδωνάτες 
  • 1 ντοματοχυμό (200 ml) ή 4-5 ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι 
  • ¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας συχνά, για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τον αρακά, τις πατάτες και τα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για άλλα 2-3 λ. 
  2. Στη συνέχεια προσθέτετε το ντοματοχυμό, το πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, αλάτι πιπέρι και νερό (ή ζωμό λαχανικών), τόσο όσο, να σκεπάζει όλα τα υλικά. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα βράζετε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία για 25 λ. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγξτε αν απαιτείται επιπλέον υγρό και συμπληρώνετε.
  3. Μετά τα 25 λ βρασίματος ή όταν βράσουν καλά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, όλα τα λαχανικά, προσθέτετε το ψιλοκομμένο άνηθο και τις 3 επιπλέον κ.σ. ελαιόλαδο και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-15 λ επιπλέον, μέχρι να μελώσει η σάλτσα του.