Αμυγδαλωτά

Αμυγδαλωτά

Αμυγδαλωτά…. ένα υπέροχο Ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, σύνηθες κέρασμα κυρίως στα νησιά μας. Μια εύκολη συνταγή του Ν. Τσελεμεντέ, για τους καλεσμένες ή για να τα απολαύσετε μόνοι σας με την οικογένειά σας.

Υλικά συνταγής

  • Για τα αμυγδαλωτά:
  • 500 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα [*]
  • 1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη (όση πάρει)
  • 18-20 μοσχοκάρφια (προαιρετικά)
  • Για πασπάλισμα:
  • ροδόνερο
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνετε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
  2. Για τα αμυγδαλωτά: Ρίχνετε στο μπλέντερ τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να γίνουν σκόνη /πάστα. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ.
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε πηχτή μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μείγμα αμύγδαλα-ζάχαρη και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθεί. Προσθέτετε σταδιακά, λίγη λίγη, τη τριμμένη φρυγανιά (μπορεί να μη χρειαστεί όλη) και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές και εύπλαστο μείγμα.
  4. Παίρνετε λίγο μείγμα τη φορά και το πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού ή άλλο επιλογής σας. Ανάλογα με το μέγεθος θα έχετε 18-20 αμυγδαλωτά. Αν θέλετε, τοποθετείτε στη κορυφή τους από ένα μοσχοκάρφι και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λ.
  5. Για το πασπάλισμα: Αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα αμυγδαλωτά τα ραντίζετε με ροδόνερο. Μόλις κρυώσουν καλά τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

[*] Εάν τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι αποφλοιωμένα, θα πρέπει να τα ζεματίσετε σε βραστό νερό, να τα στραγγίσετε και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τις φλούδες τους πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά σας.

Σημείωση: Μπορείτε να αρωματίσετε τα αμυγδαλωτά, προσθέτοντας στα υλικά άρωμα βανίλιας ή κανέλα σκόνη.

Φτιάξτε σχήματα επιλογής σας και τοποθετείστε ένα μοσχοκάρφι στη κορυφή τους

ηηηηηηη

Πηγή photo