
Πραλίνα αμυγδάλου με φυστίκια Αιγίνης
Πραλίνα. Συνήθως κομμένη κομματάκια διακοσμεί τα γλυκά μας. Η νοστιμιά της όμως τη κάνει ανάρπαστη και σκέτη. Ένα νηστίσιμο ελαφρύ γλυκάκι που αρέσει στα μικρά αλλά και …… στα μεγάλα παιδιά…
Υλικά συνταγής
- 150 γρ. αμύγδαλα καθαρισμένα άψητα
- 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης [ψίχα] ανάλατα
- 150 γρ. ζάχαρη
- χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τους ξηρούς καρπούς μέσα σε ταψί, σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο και τα καβουρδίζετε για 10΄περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα, προσέχοντας να μη καούν.
- Στο μεταξύ λιώνετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. [Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε 2-3 κουταλιές νερό για να λιώσει η ζάχαρη.
- Μόλις η ζάχαρη λιώσει και δημιουργηθεί καραμέλα, ρίχνετε στη κατσαρόλα τους ξηρούς καρπούς ζεστούς και τα αφήνετε για λίγο μέσα στη καραμέλα.
- Ανακατεύετε και την αφήνετε πάνω σε λαδόκολα, σε μια λεία επιφάνεια [σε ταψί ή στο πάγκο της κουζίνας] και στρώνετε την επιφάνειά της με μια σπάτουλα για να είναι ομοιόμορφη.
- Αφήνετε τη πραλίνα να κρυώσει και τη κόβετε σε κομμάτια ή τη τρίβετε για τα γλυκά σας.
Μπορείτε να φτιάξετε πραλίνα μόνο με αμύγδαλα [200 γρ] ή μόνο με φυστίκια [200 γρ.] ή να βάλετε άλλους ξηρούς καρπούς π.χ. φουντούκια.
13/04/2014
Sintayes.gr,