Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ζαμπόν

Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ζαμπόν

Ένα υπέροχο λαχταριστό και μυρωδάτο αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ζαμπόν. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή (από εδώ) για να απολαύσετε το απόλυτο σνάκ, ορεκτικό, ή το τέλειο πρόχειρο δείπνο ή και γεύμα με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα. 

Υλικά συνταγής

  • 1 ¾ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/3 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 180 γρ. γραβιέρα ήπιας γεύσης τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 180 γρ. ζαμπόν μπούτι κομμένα σε μικρά κυβάκια 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Τη “τινάζετε” να φύγει το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τα χτυπάτε πολύ καλά με σύρμα, προσθέτετε το γάλα και το ελαιόλαδο και χτυπάτε για λίγο ακόμα να ενσωματωθούν.
  3. Ρίχνετε το μείγμα υγρών συστατικών μέσα στο μείγμα ξηρών συστατικών (μείγμα αλευριού) και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη τριμμένη γραβιέρα και το ζαμπόν σε κυβάκια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέικ, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ περίπου ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ βγει σχεδόν στεγνό με ελάχιστα ψίχουλα κολλημένα πάνω του.
  5. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε μέσα στη φόρμα για 5 λ και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να χλιαρίνει αρκετά και … καλή σας όρεξη. 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και ζαμπόν