Αγριογούρουνο μπουργκινιόν

Αγριογούρουνο μπουργκινιόν

Το τέλειο αγριογούρουνο α λα μπουργκινιόν. Ένα υπέροχο, πεντανόστιμο πιάτο με ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα που υπάρχουν, το αγριογούρουνο, μαγειρεμένο χωρίς να το μαρινάρετε πρώτα με τη περίφημη συνταγή της Βουργουνδίας που θα λιώνει στο στόμα, που η γεύση του θα ικανοποιήσει και τον πιο αυστηρό γευσιγνώστη και εσείς θα σερβίρετε το απόλυτο γκουρμέ σπέσιαλ γεύμα ή δείπνο στο επίσημο, γιορτινό τραπέζι σας. Μια κλασική Γαλλική συνταγή για ένα πιάτο που είναι μεν χρονοβόρο στη παρασκευή του, αλλά που μπορείτε να τη ξεκινήσετε τη προηγούμενη ημέρα και να την ολοκληρώσετε, χωρίς άγχος, μια ώρα πριν τη σερβίρετε. Ένα φαγητό με ανεπανάληπτο γευστικό αποτέλεσμα. Απλά δοκιμάστε το!!!

Υλικά συνταγής

  • 2½-3 κιλά αγριογούρουνο κομμένα σε κομμάτια των 80-100 γρ.
  • 2 στικς σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα λευκά
  • 300 γρ. μπέικον καπνιστό, σε ένα ενιαίο κομμάτι, κομμένο σε κυβάκια
  • 950 ml (750+200 ml χωριστά) κόκκινο κρασί (Αγιοργήτικο, Merlot ή Cabernet)
  • 750 ml ζωμό βοδινού
  • 5 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. βούτυρο φρέσκο 
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αφαιρείτε όσο είναι δυνατόν τα περιττά λίπη από το κρέας και σκουπίζετε καλά το κάθε κομμάτι με απορροφητικό χαρτί. Κόβετε σε μικρά κυβάκια το μπέικον, τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό και τα βράζετε για 10 λ για να φύγει η έντονη καπνιστή του γεύση. Τα στραγγίζετε και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 235 βαθμούς. Εν τω μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε σταδιακά τα κομμάτια κρέατος σε λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 1 λ περίπου από κάθε πλευρά ή μέχρι να θωρακιστούν και πάρουν ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Τα αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε στο τηγάνι, αν χρειαστεί, λίγο ακόμα λάδι και συνεχίζετε το σοτάρισμα με την επόμενη δόση κρέατος. 
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και το σοτάρετε για 4 λ, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε στο μπολ με το σοταρισμένο κρέας. 
  4. Στο ίδιο πάλι τηγάνι, χαμηλώνετε σε μέτρια τη φωτιά, συμπληρώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τρίβετε όσο το δυνατόν περισσότερο το πάτο του τηγανιού με κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα νόστιμα υπολείμματα του σοταρίσματος του κρέατος. Προσθέτετε το ξερό κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά για 5-6 φωτιά. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε άδειο μπολ. 
  5. Σε μια γάστρα (ή μεγάλη κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο), ρίχνετε το σοταρισμένο αγριογούρουνο και το μπέικον, μαζί με τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ, πασπαλίζετε από πάνω το αλεύρι και ανακατεύετε ανακινώντας τη γάστρα με τα χέρια σας μέχρι να πάει το αλεύρι σε όλα τα κομμάτια.
  6. Βάζετε τη γάστρα στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το κρέας για 10 λ για να κάνει το αλεύρι μια ελαφριά κρούστα πάνω απ” τα κομμάτια και να τους δώσει το σκούρο χρώμα. Μετά τα 10 λ βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο τη βάζετε πάνω στο μάτι της κουζίνας και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. 
  7. Ανάβετε το μάτι της κουζίνας ρίχνετε μέσα στη γάστρα και τα σοταρισμένα λαχανικά, το κρασί και το ζωμό ο οποίος πρέπει σχεδόν να καλύπτει το κρέας. Τα αφήνετε να βράσουν για 5 λ από την ώρα βρασμού και στη συνέχεια ξαναβάζετε τη γάστρα στο φούρνο (στους 160 βαθμούς), σκεπασμένη με το καπάκι της.
  8. Αφήνετε το αγριογούρουνο να σιγομαγειρευτεί για 2 ½-3 ώρες περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Μετά τη 1 ½ ώρα ψησίματος, ελέγχετε τα υγρά στη γάστρα και αν είναι πολλά αφαιρείτε το καπάκι της και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστη τη γάστρα. 
  9. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά,  λίγο ελαιόλαδο και 50 γρ. βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια με λίγα κλαδάκια θυμάρι για 8-10 λ περίπου, ή μέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Μεταφέρετε τα μανιτάρια σας σε ένα μπολ.
  10. Σημείωση: Μέχρι αυτό το σημείο η συνταγή μπορεί να γίνει τη προηγούμενη ημέρα. Τα κρεμμυδάκια στιφάδου τα αφήνετε για τη μέρα του δείπνου για να μη “βαρύνει” η γεύση τους
  11. Στο ίδιο τηγάνι λιώνετε σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα 50 ml βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε τα 200 ml κόκκινου κρασιού και αφήνετε τα κρεμμυδάκια να σιγοβράσουν μέσα στο κρασί για 30 λ. Αν “σωθεί” το κρασί πριν τα 30 λ ρίχνετε ακόμα λίγο ζεστό νερό. 
  12. Όταν το κρέας στο φούρνο έχει ψηθεί και μαλακώσει καλά αλλά έχουν μείνει ακόμα υγρά μέσα στη χύτρα, με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το κρέας από τη γάστρα μαζί με όλα σχεδόν τα στερεά στοιχεία και τα μεταφέρετε σε ένα μπολ. Βάζετε τη γάστρα σε μάτι της κουζίνας. 
  13. Σε ένα μπολ βάζετε 1 κ.σ. αλεύρι και με ένα σύρμα ενσωματώνετε μερικές κουταλιές σάλτσας μέχρι να έχετε μια πηχτή πάστα. Ρίχνετε τη “πάστα” αλευριού μέσα στη γάστρα και ανακατεύετε με σύρμα τη σάλτσα που βράζει μέχρι να πήξει. Ξαναβάζετε γάστρα όλο το κρέας, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και τα σιγοβράζετε για 4-5 λ να ζεσταθούν καλά. Πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε. 

Πηγή



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αγριογούρουνο μπουργκινιόν

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.