Πως να καταψύξετε σωστά φαγητά και λαχανικά

Πως να καταψύξετε σωστά φαγητά και λαχανικά

Όλοι καταψύχουμε τρόφιμα τα οποία μας έχουν περισσέψει για να τα καταναλώσουμε αργότερα, όποτε τα ξαναχρειαστούμε. Δυστυχώς όμως κάποια από αυτά που καταψύξαμε δεν θα ξαναείναι ποτέ έτσι όπως πριν τα καταψύξουμε…

Φαγητά και κατάψυξη
Λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση ενός φαγητού, το οποίο πρόκειται να καταψύξετε, σταματήστε το μαγείρεμά του. Μετά την απόψυξη, ολοκληρώστε τη διαδικασία ως μέρος του ζεστάματός τους.

Φαγητά και κατάψυξη
Κρυώστε τα φαγητά που πρόκειται να καταψύξετε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (π.χ. χρησιμοποιήστε μια βάση από νερό ή παγάκια, πάνω στην οποία θα ακουμπήσετε τα φαγητά σας). Καταψύξτε τα όταν θα έχουν θερμοκρασία δωματίου, για να αποφύγετε την δημιουργία κρυστάλλων. Επίσης θα αποφύγετε την χαρακτηριστική μαλακή υφή καταψυγμένων/ξαναζεσταμένων φαγητών.

Καρυκεύματα και κατάψυξη
Συνήθως χάνουν γεύση/οσμή ή και αλλιώνουν την γεύση των φαγητών. Προτιμήστε να τα προσθέσετε την στιγμή της κατανάλωσης.

Φρούτα και κατάψυξη
Πολλά από αυτά χάνουν πολλές από τις ιδιότητες της υφής και της εμφάνισής τους (αν και όχι την γεύση, χρώμα και θρεπτικές αξίες τους). Προτιμήστε να καταψύχετε τα πιο σκληρά και ώριμα φρούτα. Πλύντε τα καλά με κρύο νερό, συσκευάστε τα σε ατομικές μερίδες και καταψύξτε τα για διάστημα όχι μεγαλύτερου του ενάμισυ έτους.

Λαχανικά και κατάψυξη
Στην περίπτωση που επιλέξετε να καταψύξετε λαχανικά, πλύντε τα με κρύο νερό σαν να πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε τώρα. Ζεματίστε σε βραστό νερό για 2-5 λεπτά, ψύξτε τα με κρύο νερό και στεγνώστε τα. Με τη διαδικασία εναλλαγής ζεστού-κρύου αδρανοποιούνται ένζυμα στα οποία οφείλονται οι αλλοιώσεις γεύσης, υφής και η μείωση της θρεπτικής αξίας κατά την κατάψυξη.

Για καλύτερη κατάψυξη τροφίμων
Αφαιρέστε όσο περισσότερο αέρα γίνεται, από την συσκευασία του τροφίμου προς κατάψυξη. Θα μειωθούν οι υγρασίες και κατά συνέπεια οι κρύσταλλοι πάγου.
Αποφύγετε την άμεση επαφή ήδη καταψυγμένων με νωπών (προς κατάψυξη)τροφίμων
Συσκευάζετε σε ατομικές μερίδες
Μην αποψύχετε ΠΟΤΕ σε θερμοκρασία δωματίου ή με χρήση ζεστού νερού γιατί πολλαπλασιάζει τον σχηματισμό βακτηριδίων. Προτιμήστε κρύο ή τρεχούμενο νερό, ψυγείο ή το φούρνο μικροκυμάτων.

Αποφύγετε να… καταψύχετε….
…μαγιονέζες, ασπράδια βρασμένων αβγών, μπέικον, αλλαντικά, σάλτσες με γάλα, γιαούρτι. Τα τυριά ενώ καταψύχονται ασφαλώς, στην απόψυξή τους θρυμματίζονται εύκολα. Μακαρόνια και πατάτες μαλακώνουν πολύ και είναι υγρά όταν αποψυχθούν. Φρέσκα κρεμμυδάκια, αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες (νωπές), ραπανάκια, καρπούζι, σταφύλια, μήλα, αχλάδια δεν είναι ιδανικά για κατάψυξη.

Τριμμένο τυρί από τη κατάψυξη, έτοιμο ανά πάσα στιγμή
Μπορείτε να καταψύξετε το τριμμένο τυρί στο σακουλάκι του. Κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο δεν χρειάζεται να το ξεπαγώνετε (γιατί οι κόκκοι δεν ενώνονται μεταξύ τους) και είναι έτοιμο προς βρώση.

bigstockphoto_fresh_frozen_vegetables_5030175.s600x600

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:http://greekcook.gr/cooking_tips.phpSintayes.gr,

Συνταγή: Πως να καταψύξετε σωστά φαγητά και λαχανικά