Αναρτήθηκε στις 06/03/2018 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές, Συνταγές για παιδιά
Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με ινδοκάρυδο
Μια πολύ εύκολη συνταγή (βασική ιδέα εδώ) για ένα αφράτο, γευστικότατο κέικ πορτοκαλιού με ινδοκάρυδο, γαρνιρισμένο με ένα ελαφρύ, τραγανό γλάσο βουτύρου ζάχαρης. Συνοδεύστε το με σαντιγί και απολαύστε το με το καφεδάκι ή το τσάι σας.
Υλικά συνταγής
- 65 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1¼ φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
- 1/3 φλ. τσαγιού γάλα
- 4 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 6 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 φλ. τσαγιού ινδοκάρυδο
- Για την επικάλυψη:
- 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 4 κ.γ. ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 4-5 κ.σ. ινδοκάρυδο τριμμένο
- κρέμα γάλακτος πλήρης χτυπημένη σε σαντιγί (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί/φόρμα με διάμετρο βάσης 20 εκ. και βάθος 4,5 εκ. περίπου και στρώνετε τη βάση του με λαδόκολλα.
- Για το κέικ: Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε το ½ φλ. αλεύρι και το μισό γάλα και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
- Στη συνέχεια, ρίχνετε άλλο ½ φλ. αλεύρι, όλο το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, το ινδοκάρυδο και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτετε σταδιακά το επιπλέον 1/4 φλ. αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα το οποίο πρέπει να είναι σχετικά ρευστό.
- Ρίχνετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λ ή μέχρι ένα καλαμάκι που θα βυθίσετε στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Το αφαιρείτε από το φούρνο το αφήνετε για 3 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα, χωρίς να το αναποδογυρίσετε αλλά, με την επάνω του πλευρά προς το επάνω.
- Για την επικάλυψη: Όσο είναι ακόμα καυτό το κέικ, με ένα πινέλο το αλείφετε με το βούτυρο και από πάνω πασπαλίζετε τη ζάχαρη και το τριμμένο ινδοκάρυδο. Μόλις κρυώσει το κόβετε σε μερίδες και το σερβίρετε με σαντιγί.
06/03/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με ινδοκάρυδο