Αφράτο κέικ πορτοκάλι με γλάσο σοκολάτας

Αφράτο κέικ πορτοκάλι με γλάσο σοκολάτας

Πεντανόστιμο, αφράτο κέικ πορτοκάλι καλυμμένο με σοκολατένιο γλάσο. Μια εξαιρετική συνταγή για ένα από τα πιο εύκολα, γρήγορα και απλά γλυκίσματα που μπορείτε να φτιάξετε για να ξετρελάνετε όλους όσους το δοκιμάσουν, μικρούς και μεγάλους, και να το σερβίρετε με το γάλα ή το καφέ σας αλλά σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 1 μεγάλου πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για πασπάλισμα φόρμας
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. κουβερτούρα μαύρη ψιλοκομμένη
  • ψιλοκομένη φλούδα ή ξύσμα πορτοκαλιού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις. Παίρνετε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, τη βουτυρώνετε και την αλευρώνετε. Τινάζετε το περίσσιο αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύετε με σύρμα για λίγη ώρα να διαλυθούν τυχόν “σβόλοι”. Σε άλλο μπολ ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάτε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. 
  3. Προσθέτετε τα αυγά σταδιακά, ένα τη φορά, φροντίζοντας να ενσωματώνονται πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να προσθέτετε εναλλάξ το αλεύρι και το χυμό πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  4. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας στο κατώτερο ⅓ του φούρνου για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ή μέχρι όταν βυθίσετε στο κέντρο του ένα ξύλινο καλαμάκι να βγει στεγνό και καθαρό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ στη φόρμα να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. 
  5. Για το γλάσο σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα και να έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Απλώνετε το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ και από πάνω γαρνίρετε το κέικ σας με πολύ ψιλοκομμένη φλούδα ή ξύσμα πορτοκαλιού.

Photo



loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτο κέικ πορτοκάλι με γλάσο σοκολάτας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.