Αφράτο κέικ καρότου με frosting σοκολάτας

Αφράτο κέικ καρότου με frosting σοκολάτας

Ένα πεντανόστιμο, αφράτο κέικ καρότου με πλούσια γεύση καλυμμένο με ένα υπέροχο frosting σοκολάτας. Ένα κέικ που εύκολα γίνεται μια υπέροχη τούρτα, αν το κόψετε στη μέση οριζόντια και το γεμίσετε με επιπλέον frosting σοκολάτας που θα φτιάξετε. Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό κέικ που πρέπει να δοκιμάσετε. 

Υλικά συνταγής

  • 170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 30 γρ. κακάο σκόνη 
  • 1 κοφτό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι 
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας 
  • 3 αυγά
  • 150 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 καψουλίτσες βανίλια σκόνη
  • 100 γρ. σταφίδες σουλτανίνες 
  • 200 γρ. τριμμένα καρότα στο χοντρό του τρίφτη (από 3 καρότα περίπου)
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα  
  • Για το frosting σοκολάτας: 
  • ¾ φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
  • 170 γρ. μαλακό τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.σ. κακάο σκόνη
  • ¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε και στρώνετε με λαδόκολλα ένα ταψάκι/φόρμα με αποσπώμενη βάση 23 εκ. Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη κανέλα, τα ανακατεύετε πολύ καλά και τα αφήνετε στην άκρη. 
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο και μόλις λιώσει το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρίνει. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε τα αυγά τα χτυπάτε ελαφρώς με σύρμα, προσθέτετε τη ζάχαρη, το χλιαρό λιωμένο βούτυρο, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζετε το χτύπημα με το σύρμα (ή μίξερ σε μέτρια ταχύτητα) για 2-3 λ ή μέχρι να σχηματιστούν “φυσαλίδες” στο μείγμα. 
  3. Κοσκινίζετε το μείγμα αλευριού μέσα στο μπολ με το μείγμα αυγών, σταδιακά, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας με ένα μεγάλο κουτάλι, με απαλές κινήσεις, μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να ενσωματώνεται πλήρως. Στη συνέχεια προσθέτετε τις σταφίδες, το χοντροσπασμένα καρύδια και τα τριμμένα καρότα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το κουτάλι, με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω μέχρι να ενσωματωθούν ισομερώς. 
  4. Ρίχνετε το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε το κέικ σας, στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου σας για 45-50 λ περίπου. Στα 45 λ ψησίματος δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας στο κέντρο του κέικ ένα ξύλινο καλαμάκι ή οδοντογλυφίδα και βγει στεγνό και επίσης αν το κέικ ξεκολλάει ελαφρώς από τα τοιχώματα της φόρμας το κέικ σας είναι έτοιμο.
  5. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10-15 λ μέσα στο ταψί να χλιαρίνει και στη συνέχεια το μεταφέρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. 
  6. Για το frosting σοκολάτας: Λιώνετε καλά σε μπεν μαρί τις σταγόνες σοκολάτα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να έχετε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε στην άκρη για 5 λ περίπου ή μέχρι να χλιαρίνει αρκετά. 
  7. Εν τω μεταξύ βάζετε σε ένα μπολ, το μαλακό τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάτε με το μίξερ, αρχικά με χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά αυξάνετε στην υψηλή, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχετε ένα λείο αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και συνεχίζετε το χτύπημα με μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώνετε ομοιόμορφα, τη σοκολατένια κρέμα φρόστινγκ στη στη κορυφή του κάροτ κέικ και σερβίρετε.

Σημείωση: Προαιρετικά, φτιάξτε επιπλέον 1/2 ή 3/4 (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας) της δόση frosting και αφού κρυώσει το κέικ θα το κόψετε οριζόντια στη μέση, θα βάλετε το κάτω μέρος του κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα απλώσετε από πάνω τη μισή δόση frosting και θα το σκεπάσετε από πάνω με το υπόλοιπο μισό κέικ. Από πάνω θα απλώσετε την ολόκληρη δόση frosting. 

Photo



Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτο κέικ καρότου με frosting σοκολάτας