Αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα

Αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα

Μια πανεύκολη συνταγή για μια αφράτη και νοστιμότατη ζαμπονοτυρόπιτα. Απολαύστε τη εσείς η οικογένειά σας και οι καλεσμένοι σας σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό αλλά και πρωϊνό.

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. [2 φύλλα] σφολιάτα 
  • βούτυρο ή ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και φύλλων
  • 500 γρ. μαλακά τυριά (κασέρι, ανθότυρο, μοτσαρέλα) τριμμένα
  • 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα και 1 κρόκος επιπλέον
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 10 φέτες ζαμπόν κομμένος σε χοντρές φέτες
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώνετε ή λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι και στρώνετε ένα από τα δύο φύλλα σφολιάτας.
  2. Βάζετε σε μπολ τα τριμμένα τυριά, τα αυγά χτυπημένα με το 1/2 φλ. γάλα και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. 
  3. Στρώνετε πάνω στο φύλλο σφολιάτας τις φέτες ζαμπόν και ρίχνετε από πάνω το μείγμα τυριών. Σκεπάζετε το μείγμα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης και “κολλάτε” περιμετρικά την επάνω με τη κάτω σφολιάτα.
  4. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με το κρόκο αυγού καλά χτυπημένο με 2 κ.σ. νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50’ – 55’ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό φύλλο, φτιάξτε τη δική σας αφράτη ζύμη ως εξής:

Για να κάνετε σπιτική αφράτη ζύμη θα χρειαστείτε:

  • 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο
  • 150 γρ  γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 αυγό

Ζυμώνετε το βούτυρο με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε το γιαούρτι, το αυγό και το αλάτι και συνεχίστε το ζύμωμα. Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγετε 2 φύλλα.

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτη ζαμπονοτυρόπιτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.