Αφράτη τυρόπιτα

Αφράτη τυρόπιτα

Μια ακόμα εύκολη και γρήγορη συνταγή για τη “βασίλισσα” των πιτών. Τη τυρόπιτα… Εύκολη στη παρασκευή της υπέροχη στη γεύση της με αφράτη ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ, για να την απολαύσετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό στο γεύμα σας αλλά και ως ελαφρύ δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. ανθότυρο ή ρικότα 
  • 200 γρ. τυρί φέτα
  • 8 φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων και ταψιού
  • αλάτι
  • Για την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ. γάλα ζεστό
  • 1 κρόκο αυγού
  • αλάτι πιπέρι 
  • μοσχοκάρυδο ή δυόσμο αποξηραμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ: Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το γάλα. Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς όμως να κάψει. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια ρίχνετε τμηματικά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια σχετικά πηχτή κρέμα.
  2. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να μισοκρυώσει. Μετά ρίχνετε το κρόκο αυγού, αλάτι και προαιρετικά μοσχοκάρυδο ή αποξηραμένο δυόσμο και ανακατεύετε ζωηρά να ενσωματωθούν. 
  3. Εν τω μεταξύ, θρυμματίζετε σε ένα μπολ τη φέτα και το ανθότυρο ρίχνετε λίγο πιπέρι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι 20×30 εκ. περίπου. Στρώνετε στο ταψί τα 4 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα ένα, φροντίζοντας να εξέχουν περιμετρικά από το ταψί.
  4. Ρίχνετε τα θρυμματισμένα τυριά μέσα στη κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα, ισιώνετε την επιφάνεια και καλύπτετε το μείγμα με τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά.
  5. Στρώνετε από πάνω τα 3 φύλλα, ζαρωμένα λαδωμένα ένα ένα. Τέλος κόβετε το τελευταίο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού και το στρώνετε στην επιφάνεια της πίτας πάνω από τα ζαρωμένα φύλλα. 
  6. Αλείφετε με λάδι και το τελευταίο φύλλο, χαράζετε την επιφάνεια των με ένα μαχαιράκι με κοφτερή μύτη, χωρίς να βυθίσετε πολύ το μαχαίρι στη πίτα και ψήνετε τη τυρόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά το φύλλα.

blog.giallozafferano.it

 

 

 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτη τυρόπιτα

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.