Αναρτήθηκε στις 29/04/2018 σε Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές
Αφράτη τυρόπιτα
Μια ακόμα εύκολη και γρήγορη συνταγή (από εδώ) για τη “βασίλισσα” των πιτών. Τη τυρόπιτα… Εύκολη στη παρασκευή της υπέροχη στη γεύση της με αφράτη ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ, για να την απολαύσετε σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό στο γεύμα σας αλλά και ως ελαφρύ δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.
Υλικά συνταγής
- 200 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
- 200 γρ. τυρί φέτα
- 8 φύλλα κρούστας
- ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων και ταψιού
- αλάτι
- Για την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ:
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 270 γρ. γάλα κρύο
- 1 κρόκο αυγού
- αλάτι πιπέρι
- μοσχοκάρυδο ή δυόσμο αποξηραμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Για την ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα να ενσωματωθεί και γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνετε με μια κίνηση όλο το κρύο γάλα ανακατεύοντας ζωηρά και διαρκώς μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ.
- Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα στην άκρη να μισοκρυώσει. Μετά ρίχνετε το κρόκο αυγού, αλάτι και προαιρετικά μοσχοκάρυδο ή αποξηραμένο δυόσμο και ανακατεύετε ζωηρά να ενσωματωθούν.
- Για την υπόλοιπη γέμιση: Εν τω μεταξύ, θρυμματίζετε σε ένα μπολ τη φέτα και το ανθότυρο ρίχνετε λίγο πιπέρι και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι 25×35 εκ. περίπου. Στρώνετε στο ταψί τα 4 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ένα ένα, φροντίζοντας να εξέχουν περιμετρικά από το ταψί.
- Ρίχνετε τα θρυμματισμένα τυριά μέσα στη κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε το μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα, ισιώνετε την επιφάνεια και καλύπτετε το μείγμα με τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά.
- Στρώνετε από πάνω τα 3 φύλλα, ζαρωμένα λαδωμένα ένα ένα. Τέλος κόβετε το τελευταίο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού και το στρώνετε στην επιφάνεια της πίτας πάνω από τα ζαρωμένα φύλλα.
- Αλείφετε με λάδι και το τελευταίο φύλλο, χαράζετε την επιφάνεια των με ένα μαχαιράκι με κοφτερή μύτη, χωρίς να βυθίσετε πολύ το μαχαίρι στη πίτα και ψήνετε τη τυρόπιτά σας στο προθερμασμένο φούρνο για 25 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά το φύλλα.
29/04/2018
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτη τυρόπιτα