Αναρτήθηκε στις 13/01/2017 σε Πίτες, Συνταγές
Αφράτη τυρόπιτα με μυρωδικά
Υπέροχη, αφράτη, πεντανόστιμη τυρόπιτα με μυρωδικά και τέσσερα τυριά για έξτρα μυρωδάτη γεύση. Μια ακόμα συνταγή (τη βρήκαμε εδώ), για τη βασίλισσα των πιτών τη τυρόπιτα. Απλά δοκιμάστε τη!
Υλικά συνταγής
- 200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
- 180 ml γάλα πλήρες λιπαρών
- 100 γρ. τυρί παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
- 100 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο, ψιλοθρυμματισμένο
- 100 γρ. τυρί γκούντα ή έμμενταλ, τριμμένο
- 2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μαϊντανού
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένα άνηθο
- πιπέρι και λίγο αλάτι (μετά από δοκιμή)
- 10 φύλλα κρούστας
- βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλλων
- 1 χούφτα σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζετε τη φέτα σε ένα μεγάλο μπολ και τη θρυμματίζετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής μέχρι και το πιπέρι και αλάτι (μετά από δοκιμή) και τα ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και οι γεύσεις. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 15 λ.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 ° C. Αλείφετε τη βάση και τα τοιχώματα ενός μέτριου ταψιού με ελαιόλαδο η βούτυρο και στρώνετε τα 5 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο λαδωμένα ένα ένα.
- Ρίχνετε πάνω από τα 5 φύλλα βάσης τη κρύα γέμιση τυριών και με μια σπάτουλα τη στρώνετε ισομερώς. Διπλώνετε προς τα μέσα, πάνω από τη γέμιση, τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά και από πάνω στρώνετε τα υπόλοιπα 5 φύλλα κρούστας, λαδωμένα ή βουτυρωμένα ένα ένα. Τα επάνω φύλλα που περισσεύουν ή τα πιέζετε προς τη βάση του ταψιού ή τα κάνετε ρολό στις άκρες γύρω γύρω.
- Βουτυρώνετε ή λαδώνετε και το επάνω φύλλο επιφάνειας και το πασπαλίζετε, με λίγο νερό και με το σουσάμι. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε, μόνο τα επάνω φύλλα, τη πίτα σας σε κομμάτια και τη ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά τα κάτω φύλλα και τα επάνω φύλλα να γίνουν τραγανά και πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
13/01/2017
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτη τυρόπιτα με μυρωδικά