Αναρτήθηκε στις 23/10/2016 σε Γλυκά - Επιδόρπια, Συνταγές, Συνταγές για παιδιά
Αφράτη αμυγδαλόπιτα
Μια πολύ εύκολη συνταγή για να μια υπέροχη, μυρωδάτη και ζουμερή αμυγδαλόπιτα,πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Μια πεντανόστιμη και αφράτη πίτα, παρ” όλο που δεν φουσκώνει πολύ για να συνοδεύσετε το μυρωδάτο ζεστό καφεδάκι σας ή το τσάι σας και το γάλα τους οι μικροί μας φίλοι.
Υλικά συνταγής
- 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλο σε σκόνη (σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ) [*]
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
- 1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κατά μήκος στη μέση
- 80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουβουρδισμένα, χοντροσπασμένα [**]
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο βάσης 28-30 εκ. Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα και μόλις μισοκρυώσουν τα ψιλοκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη και τα αυγά. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζετε το λοβό βανίλιας και «ξύνετε» το εσωτερικό του πιέζοντας απαλά, ώστε όλα τα σποράκια που βρίσκονται μέσα στο λοβό να πέσουν μέσα στο μπολ με τη ζάχαρη και τα αυγά. Χτυπάτε καλά το μείγμα με σύρμα ή με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και ενσωματωθούν τα υλικά.
- Προσθέτετε σταδιακά όλα τα άλλα υλικά, εκτός από τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τη ζάχαρη άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά και να έχετε ένα λείο ομογενοποιημένο μείγμα. Αφήνετε το μίξερ προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε με μαρίζ να ενσωματωθούν ισομερώς.
- Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου (ανάλογα με το φούρνο και με το μέγεθος του ταψιού) ή μέχρι όταν βυθίσετε ένα σουβλάκι στο κέντρο του βγει στεγνό και καθαρό. Αφαιρείτε από το φούρνο την αμυγδαλόπιτά σας την αφήνετε να κρυώσει καλά, τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
[*] Αμύγδαλο σε σκόνη πωλούνται σε όλα με μεγάλα Σούπερ Μάρκετ αλλά και σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς. Αν δεν σας είναι εύκολο να το προμηθευτείτε τότε παίρνετε ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα που πρέπει να είναι στεγνή και ξερή (μην τα βράσετε για να βγάλετε τη φλούδα και τα πολτοποιήσετε αμέσως, νωπά διότι αντί για σκόνη θα έχετε μια πηχτή ζύμη) και τη πολτοποιείτε σε σκόνη στο μούλτι.
[**] Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα με έναν από τους 2 τρόπους: ή τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τα ανακατεύετε συνεχώς, έως ότου πάρει χρώμα ή τα απλώνετε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνετε στους 160° C (όχι στο γκριλ) για 8 – 10 λ, έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσουν τα χοντροκόβετε.
Βασική ιδέα και φωτογραφία εδώ
23/10/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτη αμυγδαλόπιτα