Αφράτη φριτάτα στο φούρνο

Αφράτη φριτάτα στο φούρνο

Μια υπέροχη, αφράτη και πεντανόστιμη φριτάτα στο φούρνο, για να την απολαύσετε σαν πρωϊνό, ορεκτικό ή και ως πρόχειρο, γρήγορο κυρίως πιάτο ή δείπνο. Μια εύκολη συνταγή για μια φριτάτα για όλη την οικογένεια αλλά και για τους … απρόσκλητους επισκέπτες μας και όχι μόνο.

Υλικά συνταγής

  • 50 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 2 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 1/2 τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 1 πρέζα μοσχακάρυδο
  • 10 αυγά
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο + 3 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
  • 8 φέτες μπέικον γαλοπούλας κομμένο σε μικρά κομμάτια (*)
  • 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε με 2 κ.σ. ένα πυρίμαχο σκεύος βάθους 5 εκ. και διάμετρο βάσης 24×34 εκ. Προαιρετικά, το στρώνετε με χαρτί ψησίματος, το οποίο φροντίζετε να προεξέχει περιμετρικά 2 εκ. για να το ξεφορμάρετε εύκολα. 
  2. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης για 3-4 λ ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά για 1 λ περίπου να ενσωματωθεί. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε λίγο αλάτι και σταδιακά 2 φλ. τσαγιού γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
  3. Το ξαναβάζετε στη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και το τυρί και συνεχίζετε να ανακατεύετε για 10 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και αφήνετε το μείγμα να μισοκρυώσει για 10 λ. 
  4. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα αυγά μαζί με τη κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού γάλα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα χτυπάτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το μείγμα τυριών μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 
  5. Ρίχνετε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. 
  6. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντηκολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από το ταψί, στρώνετε από πάνω τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ρίχνετε και το ζαμπόν γαλοπούλας. Ψήνετε για 25-30 λ επιπλέον, με ξεσκέπαστο ταψί, ή μέχρι να πήξει καλά η ομελέτα. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε για 5 λ να σταθεί, τη πασπαλίζετε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρετε με φρέσκο ζεστό ψωμί, τυρί φέτα και σαλάτα επιλογής σας. 

(*) Προαιρετικά αντικαταστείστε το ζαμπόν γαλοπούλας με άλλο ζαμπόν επιλογής σας. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτη φριτάτα στο φούρνο

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.