Αναρτήθηκε στις 27/01/2016 σε Κυρίως πιάτα, Ορεκτικά - Μεζέδες, Συνταγές
Αφράτη φριτάτα στο φούρνο
Μια υπέροχη, αφράτη και πεντανόστιμη φριτάτα στο φούρνο, για να την απολαύσετε σαν πρωϊνό, ορεκτικό ή και ως πρόχειρο, γρήγορο κυρίως πιάτο ή δείπνο. Μια εύκολη συνταγή για μια φριτάτα για όλη την οικογένεια αλλά και για τους … απρόσκλητους επισκέπτες μας και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- 50 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι
- 2 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 1/2 τυρί τσένταρ τριμμένο
- 1 πρέζα μοσχακάρυδο
- 10 αυγά
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο + 3 κ.σ. επιπλέον για πασπάλισμα
- 8 φέτες μπέικον γαλοπούλας κομμένο σε μικρά κομμάτια (*)
- 250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε με 2 κ.σ. ένα πυρίμαχο σκεύος βάθους 5 εκ. και διάμετρο βάσης 24×34 εκ. Προαιρετικά, το στρώνετε με χαρτί ψησίματος, το οποίο φροντίζετε να προεξέχει περιμετρικά 2 εκ. για να το ξεφορμάρετε εύκολα.
- Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης για 3-4 λ ή μέχρι να γυαλίσει και μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε ζωηρά για 1 λ περίπου να ενσωματωθεί. Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε λίγο αλάτι και σταδιακά 2 φλ. τσαγιού γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.
- Το ξαναβάζετε στη φωτιά, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο και το τυρί και συνεχίζετε να ανακατεύετε για 10 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρείτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και αφήνετε το μείγμα να μισοκρυώσει για 10 λ.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα αυγά μαζί με τη κρέμα γάλακτος, το υπόλοιπο 1/2 φλ. τσαγιού γάλα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα χτυπάτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και το μείγμα τυριών μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνετε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ ή μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
- Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντηκολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το μπέικον για 3-4 λ ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο από το ταψί, στρώνετε από πάνω τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι ρίχνετε και το ζαμπόν γαλοπούλας. Ψήνετε για 25-30 λ επιπλέον, με ξεσκέπαστο ταψί, ή μέχρι να πήξει καλά η ομελέτα. Τη βγάζετε από το φούρνο την αφήνετε για 5 λ να σταθεί, τη πασπαλίζετε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρετε με φρέσκο ζεστό ψωμί, τυρί φέτα και σαλάτα επιλογής σας.
(*) Προαιρετικά αντικαταστείστε το ζαμπόν γαλοπούλας με άλλο ζαμπόν επιλογής σας.
27/01/2016
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτη φριτάτα στο φούρνο