Αφράτες κροκέτες τυριού με μπέικον

Αφράτες κροκέτες τυριού με μπέικον

Μια συνταγή για υπέροχες τραγανές εξωτερικά, αφράτες εσωτερικά κροκέτες τυριού με μπέικον και φρέσκα κρεμμυδάκια. Λαχταριστό έδεσμα για τα παιδιά, αγαπημένο εξ” ίσου και από τα … μεγάλα παιδιά.

Υλικά συνταγής

  • Για τις κροκέτες:
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 1 αυγό + 1 κρόκο αυγού
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ 1-2 κ.σ. επιπλέον αν απαιτηθεί)
  • 90 γρ. τυρί τσένταρ, κομμένο σε 20 μικρά κυβάκια
  • 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
  • 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι
  • Για το πουρέ πατάτας:
  • 600 γρ. πατάτες, αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 20 γρ. βούτυρο φρέσκο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το πουρέ πατάτας: Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες. Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό, το οποίο να σκεπάζει τις πατάτες, σε δυνατή φωτιά, για 10-15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε, λίγο αλάτι μετά από δοκιμή, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύετε πιέζοντας τις πατάτες με ένα πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο πουρέ μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο, σχεδόν κρεμώδες μείγμα πουρέ. Μεταφέρετε το πουρέ σε μπολ και τον αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
  2. Για τις κροκέτες: Ζεσταίνετε καλά ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά χωρίς λιπαντική ουσία, προσθέτετε το ψιλοκομμένο μπέικον και το σοτάρετε ανακατεύοντας για 3-4 λ. μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζετε από το τηγάνι και το αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το λίπος του.
  3. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε 2 κ.σ.ελαιόλαδο και σοτάρετε, ανακατεύοντας για 1-2 λ τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε και αυτά σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά το λάδι. 
  4. Προσθέτετε στο μπολ με το πουρέ το κρόκο αυγού ανακατεύετε με σύρμα, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, το μπέικον και 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι. Ανακατεύετε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν, προσθέτοντας αν απαιτηθεί 1-2 κ.σ. επιπλέον αλεύρι, αν απαιτείτε προκειμένου να πλάθεται εύκολα το μείγμα.
  5. Χωρίζετε το μείγμα σε 20 ομοιόμορφα μπαλάκια. Παίρνετε ένα ένα τα μπαλάκια τα πιέζετε στη παλάμη σας ώστε να γίνουν “πλακέ”, τοποθετείτε στο κέντρο από 1 κομματάκι τσένταρ και το κλείνετε καλά περιμετρικά, ώστε να έχετε πάλι ένα μπαλάκι στο οποίο θα έχετε “θωρακίσει” καλά το τυρί. 
  6. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι, σε δεύτερο πιάτο ρίχνετε τη τριμμένη φρυγανιά και σε ένα τρίτο βάζετε το 1 αυγό με το γάλα και τα χτυπάτε καλά. “Ρολλάρετε” τις κροκέτες πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό με το γάλα, και τέλος στη τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας κάθε φορά να καλύπτονται καλά, απ” όλες τις πλευρές.
  7. Ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγανίζετε σε παρτίδες τις κροκέτες για 3-4 λ τη φορά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και γίνουν τραγανές εξωτερικά. 
  8. Τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Τις σερβίρετε ζεστές σκέτες, ή συνοδευτικό με το ποτό σας, ή ορεκτικό. 

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: Αφράτες κροκέτες τυριού με μπέικον

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.