Αναρτήθηκε στις 30/05/2024 σε Κόκκινο Κρέας, Κυρίως πιάτα, Συνταγές
Αφράτα κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα
Αφράτα κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα… Ένα πιάτο που αναδεικνύει τα απλά κεφτεδάκια
με προσθήκη βοτάνων και μπαχαρικών μαζί με μια απλή αλλά νόστιμη σάλτσα σε ένα οπτικά και γευστικά υπέροχο και χορταστικό γεύμα. Μια εύκολη συνταγή (προσαρμοσμένη από εδώ) για ένα πεντανόστιμο πιάτο, με συνοδευτικό επιλογής σας όπως πουρές, ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ, ιδανικό για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια:
- 2 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα)
- 1/4 φλ. τσαγιού γάλα
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο χοιρινό-μοσχάρι
- 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
- αποξηραμένα βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό, δυόσμο (προαιρετικά, σε ποσότητα επιλογής σας)
- 1/2 κ.γ. μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. μοσχακάρυδο ή 1/2 κ.γ. κύμινο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (+ επιπλέον για τηγάνισμα)
- αλάτι και πιπέρι
- Για τη σάλτσα:
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- αλάτι πιπέρι
- 2 φλ. τσαγιού ζωμός βοδινού
- 1/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- λίγο άνηθο ή μαϊντανό για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
- Για τα κεφτεδάκια: Μουλιάζετε το ψωμί στο γάλα για 5 λ., το στύβετε, το ρίχνετε σε μεγάλο μπολ, προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το κιμά, το αυγό, το ξύδι, το ελαιόλαδο, προαιρετικά αποξηραμένα βότανα, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και ζυμώνετε το μείγμα καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως οι γεύσεις.
- Πλάθετε με το μείγμα μικρά μπαλάκια, τα τοποθετείτε σε πιατέλα και τα βάζετε στο ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη, για 30 λ να ενωθούν οι γεύσεις και να “σφίξει” το μείγμα . Ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι.
- Μόλις ζεσταθεί, τηγανίζετε, σε δόσεις, τα κεφτεδάκια για 4-5λ ή μέχρι να ροδίσουν και κάνουν κρούστα απ” όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε και τα μεταφέρετε σε πιατέλα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο στο τηγάνι αν απαιτηθεί. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε μπολ.
- Για τη σάλτσα: Στο ίδιο ζεστό τηγάνι που τηγανίσατε τα κεφτεδάκια, προσθέτετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνετε και το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα ζωηρά, για 1 λ περίπου ή μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
- Ρίχνετε σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς, το ζωμό βοδινού και τη κρέμα γάλακτος. Μόλις έλθουν σε σημείο βρασμού προσθέτετε τη μουστάρδα και συνεχίζετε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις.
- Αμέσως μεταφέρετε πάλι και τους κεφτέδες το τηγάνι, ρίχνετε λίγο αλατοπίπερο στη σάλτσα και ανακινείτε το τηγάνι να σκεπαστούν οι κεφτέδες με τη σάλτσα. Μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 10 λ μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες και πήξει η σάλτσα. Πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο άνηθο ή μαϊντανό και σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές, πουρέ ή πιλάφι.
30/05/2024
Sintayes.gr,
Συνταγή: Αφράτα κεφτεδάκια σε υπέροχη σάλτσα