Αχιβάδες με πιλάφι

Αχιβάδες με πιλάφι

Αχιβάδες με πιλάφι. Ένα εξαιρετικό, υγιεινό και πεντανόστιμο πιάτο με θαλασσινά και ρύζι πιλάφι, ιδανικό για της μέρες της νηστείας και όχι μόνο. Μια εύκολη, γρήγορη και απλή συνταγή (από εδώ) για ένα εξαιρετικό φαγητό το ρύζι allle vongole (αχιβάδες), πως και το σπαγγέτι allle vongole πολύ γνωστό στη κουζίνα της Ιταλίας, που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε. 

Σε αυτή τη συνταγή υφή του ρυζιού μοιάζει με ριζότο, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείσετε ρύζι arborio (αρμπόριο) το οποίο δίνει μια πιο κρεμώδη υφή. Επίσης μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση προσθέτοντας στο φαγητό μαζί με τις αχιβάδες και μεγαλύτερα οστρακοειδή όπως γυαλιστερές, κυδώνια καλά και γαρίδες.

Υλικά συνταγής

  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένα σε κομματάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1/2 φλ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι όπως καρολίνα ή αρμπόριο
  • 5 φλ. τσαγιού νερό
  • 20 μικρές αχιβάδες με το κέλυφος κλειστές (βόγκολες)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ξεπλένετε καλά τις αχιβάδες, για να φύγει η άμμος που έχει κολλήσει επάνω τους και τις βάζετε σε μπολ να στραγγίξουν καλά. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε, σε μικρά κυβάκια, το κρεμμύδι και ψιλοκόβετε το σκόρδο.
  2. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. 
  3. Ρίχνετε το κρασί, ανακατεύετε, προσθέτετε το χυμό ντομάτας, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια και τα σιγοβράζετε για 3-4 λ. Στη συνέχεια προσθέτετε το νερό, το ρύζι, αλάτι πιπέρι και το φύλλο δάφνης, ανακατεύετε και τα σιγοβράζετε στη μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για περίπου 12-15 λ ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. 
  4. Τα τελευταία πέντε (5) λ του βρασίματος του ρυζιού, προσθέτετε τις αχιβάδες οι οποίες καθώς θα μαγειρεύονται θα “ανοίξουν”. Μόλις ανοίξουν οι αχιβάδες (πετάτε όσες δεν άνοιξαν) το φαγητό σας είναι έτοιμο. Αν προτιμάτε το ρύζι σας χυλωμένο, συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να σωθούν τα υγρά του. 

 

Δείτε σε φωτογραφίες την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα

www.theoliveandthesea.com