5 απλές, υπέροχες σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες σας

5 απλές, υπέροχες σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες σας

Πέντε υπέροχες σάλτσες, με απλά υλικά, εύκολες και γρήγορες στη παρασκευή τους για τις σερβίρετε με τα κρεατικά σας και τις σαλάτες σας. 

Βασική σάλτσα για κρεατικά και πουλερικά

basic-gravy-without-drippings-32096_l

Ποσότητα 200 ml

Υλικά

  •  
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το κρεμμύδι για 1 λ μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε το σκόρδο και το θυμάρι και ανακατεύετε για 4 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν (το χρώμα θα βελτιώσει τη γεύση και το χρώμα της σάλτσας σας).
  2. Προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε για 20-30 δεύτερα με γρήγορες κινήσεις και ρίχνετε σταδιακά σταδιακά το ζωμό κότας ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η σάλτσα. Μόλις πάρει βράση η σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και τη σιγοβράζετε για 4 λ ή μέχρι να “δέσει” η σάλτσα. Την  αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε, την αποσύρετε από τη φωτιά και τη σερβίρετε ως έχει ή προαιρετικά, τη περνάτε από σουρωτήρι και μετά τη σερβίρετε. 

Παραδοσιακή σάλτσα για τη ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο

traditional-gravy-15833_l

Ποσότητα για 6 μερίδες

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού από το ζωμό που ψήσατε το πουλερικό σας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό κότας 
  • 2 κ.σ. κρασί κόκκινο ή ροζέ ημίγλυκο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Παίρνετε 1/2 φλ. τσαγιού από τους ζωμούς που έμειναν στο ταψί μετά το ψήσιμο του πουλερικού σας, τον σουρώνετε μέσα σε κατσαρολίτσα, προσθέτετε και το βούτυρο και το λιώνετε σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας για 3 λ μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ζωμό και τον σιγοβράζετε ανακατεύετε για 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτετε το κρασί, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε για 1/2 λ και σερβίρετε.

Ελαφριά, δροσερή σάλτσα μαϊντανού για κρέας, σαλάτες, ζυμαρικά

classic-parsley-sauce-14985_l

Ποσότητα 1 ½ φλ. τσαγιού

Υλικά

  • 30 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1 ½ φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1/2 φλ. τσαγού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτετε το αλεύρι και το ινδοκάρυδο και ανακατεύετε για 1 λ. Προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. 
  2. Συνεχίζετε το ανακάτεμα για 3-4 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα. Στη συνέχεια την αλατοπιπερώνετε ανακατεύετε και την αποσύρετε από τη φωτιά. Μόλις χλιαρύνει, προσθέτετε το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί. Σερβίρετε. 

Κρεμώδης σάλτσα μαγιονέζας

creamy-mayonnaise-dressing-21210_l-1

Ποσότητα 1 ½ φλ. τσαγιού περίπου

Υλικά

  • 3 κρόκοι αυγών 
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή μισό ελαιόλαδο + μισό σπορέλαιο)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ολικής αλέσεως

Εκτέλεση συνταγής

  1. Γεμίζετε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ με παγάκια. Σε άλλο μεταλλικό μπολ για μπεν μαρί βάζετε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού και τους τοποθετείτε σε μπεν μαρί ανακατεύοντας ζωηρά διαρκώς μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.
  2. Το αφαιρείτε από το μπεν μαρί και το βάζετε στο μεγάλο μπολ με τα παγάκια για να “πέσει” αμέσως η θερμοκρασία συνεχίζοντας το ανακάτεμα για 1/2 λ. Μεταφέρετε το μείγμα σε μπλέντερ. Με το μπλέντερ σε διαρκή λειτουργία, προσθέτετε το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, σιγά σιγά στην αρχή, σχεδόν σταγόνα σταγόνα και εφόσον αρχίσει να πήζει το μείγμα με συνεχή ροή.
  3. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και 2 κ.σ. ζεστό νερό και συνεχίζετε το χτύπημα τια 1-2 λ μέχρι να έχετε ένα παχύ και κρεμώδες μείγμα. Σερβίρετε.

Σάλτσα μήλου. Η απόλυτη σάλτσα για το χοιρινό κρέας

traditional-apple-sauce-5767_l

Ποσότητα 750 ml (3 φλ. τσαγιού)

Υλικά

  • 1 κιλό μήλα πράσσινα (Granny Smith), καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε κύβους
  • 100 γρ. (1/2 φλ.) καστανή ζάχαρη
  • 185 ml (3/4 φλ.) χυμό μήλου ή νερό
  • 1 κ.σ. χυμό φρέσκου λεμονιού
  • 2 στικ κανέλας (7 εκ. περίπου το κάθε στικ)
  • 1 κοφτό κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά επιλογής σας (διαλέξτε ανάμεσα σε μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, κόλιανδρο, κάρδαμο, τζίντζερ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, δηλ. τα κομμάτια μήλου, τη ζάχαρη, το χυμό μήλου ή το νερό, το χυμό λεμονιού, τα στικ κανέλας και τα ανάμεικτα μπαχαρικά και τα σιγοβράζετε, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για 3 λ περίπου ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. 
  2. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουν βράση. Στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μήλα. 
  3. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάτε τα στικ κανέλας και αφήνετε το μείγμα για 5-10 λ μέχρι να χλιαρύνει. Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα μήλου σε μπλέντερ και το χτυπάτε μέχρι να πολτοποηθεί το μείγμα. Η σάλτσα σερβίρετε ζεστή. 

Πηγή

loading...

Sintayes.gr,

Συνταγή: 5 απλές, υπέροχες σάλτσες για τα φαγητά και τις σαλάτες σας

 

Απαντήστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.