Ρολό κιμά με μυρωδικά και ντομάτες γεμιστό με γραβιέρα

Ρολό κιμά με μυρωδικά και ντομάτες γεμιστό με γραβιέρα

Μια συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο που θα απολαύσουν οι μεγάλοι και θα λατρέψουν τα παιδιά. Μια απλή και εύκολη συνταγή, για ένα αφράτο και λαχταριστό το ρολό κιμά με γραβιέρα, που φέρνει στις μνήμες μας τη γεύση και τις μυρωδιές του αγαπημένου φαγητού των παιδικών μας χρόνων.

Υλικά συνταγής

  • 2 κιλά κιμάς ανάμικτος (μοσχαρίσιος-χοιρινός)
  • 400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
  • 200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 4 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 5 κ.σ. ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 2 ντομάτες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 200 ml κρασί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 Βαθμούς Κελσίου. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε για 1 λ τα ξερά κρεμμύδια. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Τέλος ρίχνετε και το σκόρδο και σοτάρετε για 20 δευτερόλεπτα επιπλέον. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να μισοκρυώσουν.
  2. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις ξεσποριάζετε και τις κόβετε σε μικρά καρεδάκια. Ξεσπροριάζετε και κόβετε σε μικρά καρεδάκια και τις πιπεριές και τις ρίχνετε μαζί με τις ντομάτες σε μεγάλο μπολ.
  3. Προσθέτετε στο μπολ το κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αυγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Πλάθετε πολύ καλά το μείγμα κιμά για 10 λ τουλάχιστον μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και οι γεύσεις.
  4. Κόβετε ένα φύλλο λαδόκολλας και απλώνετε επάνω της το κιμά σε μια ισοπαχή στρώση. Κόβετε τη γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και τα τοποθετείτε στο κέντρο του κιμά.  Σηκώνετε από τη μια μεριά τη λαδόκολλα και τυλίγετε μέχρι τη μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα. Κάνετε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσουμε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα. (Εναλλακτικά κάνετε την ίδια διαδικασία με τα χέρια σας χωρίς τη λαδόκολλα).
  5. Με τα δύο σας χέρια φτιάχνετε το ρολό και το τοποθετείτε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα. Ρίχνετε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνουμε για 40-45  λ γυρίζοντας ανά τακτά διαστήματα για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.

 

Σημείωση: Προαιρετικά, μπορείτε στο ταψί να βάλετε και μερικές πατάτες κομμένες σε κύβους, αλατοπιπερωμένες και πασπαλισμένες με λίγα επιπλέον βότανα και μυρωδικά. Θα πάρουν μια καταπληκτική γεύση και είναι το ιδανικό συνοδευτικό.

gourmed.gr



Sintayes.gr,

Συνταγή: Ρολό κιμά με μυρωδικά και ντομάτες γεμιστό με γραβιέρα