Κρεμμυδόπιτα με πατάτες και τυριά σε βάση σφολιάτας

Κρεμμυδόπιτα με πατάτες και τυριά σε βάση σφολιάτας

Η τέλεια κρεμμυδόπιτα με πατάτες και τυριά σε βάση σφολιάτας. Μια πολύ εύκολη συνταγή για μια  πίτα που δεν συναντιέται εύκολα στα οικιακά μενού αλλά είναι πεντανόστιμη, με την ιδιαίτερη γεύση της που είναι γλυκιά και ταυτόχρονα και λίγο αρμυρή. Είναι μια πρώτης τάξεως πίτα που θα την απολαύσετε εσείς αλλά θα εντυπωσιάσετε και τους καλεσμένους σας σερβίροντάς την ως ορεκτικό. Δοκιμάστε τη!!!

Υλικά συνταγής

  • 2 μέτριες πατάτες 
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλλες 
  • 1 ½ κ.σ. βούτυρο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού 
  • 1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν, τριμμένο
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 αυγά
  • ¾ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο με τα χέρια 
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με τα χέρια 
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 ½ φλ. τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά (ένταμ, γκούντα, γραβιέρα, τσένταρ, έμενταλ)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βάζετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο κρύο νερό. Τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά χωρίς όμως να λιώνουν και δεν μπορείτε να τις τρίψετε. Τις στραγγίζετε και μόλις κρυώσουν τις τρίβετε στο χοντρό του τρίφτη.
  2. Εν τω μεταξύ, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή πλατιά ρηχή κατσαρόλα) ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τις ροδέλες κρεμμυδιού για 10-15 λ ή μέχρι να μαλακώσουν και μελώσουν. Πασπαλίζετε τα κρεμμύδια με το εστραγκόν, πιπέρι και λίγο αλάτι, ανακατεύετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1/2 λ. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε τη κρέμα γάλακτος και  ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το ανθότυρο και τη φέτα θρυμματισμένα, τις τριμμένες πατάτες και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ανακατεύετε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. 
  4. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ με διάμετρο 35×25 εκ. περίπου και στρώνετε στη βάση του τη σφολιάτα. Ρίχνετε πάνω στη σφολιάτα το έτοιμο μείγμα κρεμμυδιών, το στρώνετε ομοιόμορφα σε όλη τη βάση και πασπαλίζετε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια, τα τριμμένα κίτρινα τυριά. 
  5. Γυρίζετε προς τα μέσα τη σφολιάτα γύρω γύρω, σκεπάζοντας ελαφρώς τη γέμιση. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 30 λ.
  6. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λ ή μέχρι να πάρουν τα κίτρινα τυριά ένα ελαφρύ ροδαλό χρώμα. Βγάζετε τη πίτα σας από το φούρνο την αφήνετε μέσα στο ταψί να “σταθεί” για 10-15 λ και στη συνέχεια τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 

 



Sintayes.gr,

Συνταγή: Κρεμμυδόπιτα με πατάτες και τυριά σε βάση σφολιάτας